La data de 26 ianuarie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 3/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind instituirea unei scheme de compensare a consumului de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în anumite localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

Prin Ordonanța nr. 3/2022, Guvernul României stabilește o limită superioară pentru prețurile la energie electrică și gaze naturale și pentru consumatorii non-casnici. Limita ordonanței este stabilită pentru lunile februarie și martie 2022.

Consumatorul noncasnic este definit ca fiind orice persoană fizică sau juridică care cumpără energie electrică care nu este destinată consumului casnic propriu. Această categorie include clienții industriali, întreprinderile mici și mijlocii, comercianții și clienții angro.

Vrei mai multe informații?

Excepțiile de la prevederile ordonanței sunt următoarele:

  • clienții noncasnici care au beneficiat de prevederile Ordonanței Guvernului nr. 81/2019;
  • beneficiarilor prevăzuți la articolul III din Legea nr. 259/2001;
  • producătorii de energie electrică.

Cu excepția consumatorilor noncasnici menționați mai sus, plafonul se aplică tuturor celorlalți consumatori noncasnici, după cum urmează:

  • prețul final al energiei electrice facturate este limitat la maximum 1,00 RON/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al energiei electrice va fi de maxim 0,525 RON/kWh;
  • prețul final facturat al gazelor naturale este limitat la maximum 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț a gazelor naturale va fi de maximum 0,250 lei/kWh.

Aceste plafoane reprezintă prețul final care poate fi facturat clientului final, inclusiv:

  • pentru energia electrică – componenta de preț a energiei electrice, accizele, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția din cogenerare și eficiența energetică ridicată, costurile de furnizare și TVA;
  • pentru gazele naturale – componenta prețului gazului, costul de transport, tariful de depozitare, accizele, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA.

Componenta de preț a energiei electrice și a gazului nu include TVA.

Nerespectarea de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale a prevederilor menționate mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000,00 lei la 200.000,00 lei.

Vă recomandăm să verificați facturile care vor fi emise de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale pentru perioada 01.02.2022-31.03.2022, precum și ofertele sau contractele în curs de negociere cu furnizorii de energie electrică și gaze naturale.

Solicită mai multe informaţii fără nici o obligaţie!

Îţi vom răspunde cât mai curând posibil și împreună cu tine vom înțelege strada de urmat pentru a deschide sau consolida societatea ta în ţară şi în străinătate!

    Declar că am citit politica de confidențialitate și sunt de acord cu prelucrarea datelor furnizate*